Mastiek, masticha, mastic
Masticha, Hars van de mastiekboom.
De mastiekboom groeit alleen op Chios en de naam mastiek is beschermd. De hars smaakt verrassend fris en wordt op vele manieren gebruikt. Men kan er zoete gerechten mee maken, het wordt verwerkt in het bekende paasbrood, ook wordt er likeur mee gemaakt en ouzo. Ook puur als kauwgom. Goed voor tandvlees en tandbederf, De smaak behoudt 60 keer langer dan gewone kauwgom, voor frisse adem en witte tanden.
Ook goed voor de maag en het zou helpen bij en tegen maagzweren.
Masticha ziet eruit als kandij en heeft een uitgesproken smaak.
Het is een 100% Grieks product. Hoewel mensen probeerden mastiek aan te planten in verschillende landen in het verleden, is dit verbazingwekkend niet gelukt, Mastiek groeit alleen op Chios.
mastiek wordt herapeutisch gebruikt en ondersteund bij het verlagen van cholesterol en draagt bij aan voor het voorkomen en tegengaan van maagzweren en verlagen van de bloeddruk. Mastic wordt ook gebruikt voor Griekse delicatessen (ipovrixio), ijs (kaimaki), dranken, gebak, kauwgom, cosmetica zoals tandpasta, lotions voor het haar en de huid en parfums.